Skulderundersøkelse
- Fysiobasen
- 9. feb.
- 15 min lesing
Oppdatert: 21. mars
Skuldersmerter er en av de vanligste muskel- og skjelettlidelsene og en betydelig årsak til at pasienter oppsøker fysioterapi og helsetjenester i Norge. Studier anslår at mellom 15–20 % av befolkningen vil oppleve skuldersmerter i løpet av livet, og disse tilstandene utgjør en stor belastning både for individet og samfunnet. I Norge er kostnadene knyttet til behandling av muskel- og skjelettlidelser, inkludert skuldersmerter, estimert til å utgjøre flere milliarder kroner årlig, både i direkte helsekostnader og indirekte kostnader som tapte arbeidsdager og redusert produktivitet¹⁹⁻²¹

Sammendrag
Skulderens bevegelsesområde og anatomi
Bevegelsesområdet (ROM) for armen i forhold til overkroppen er ikke utelukkende avhengig av glenohumeralleddet. Bevegelse skjer også i akromioklavikul

arleddet (a.c.), sternoklavikularleddet (s.c.), samt i de øvre costosternale og costovertebrale leddene. En annen forutsetning for normal bevegelse er at scapula må kunne bevege seg fritt i forhold til den dorsale thoraxveggen.
Glenohumeralleddet er et multiaxialt, kuleledd og synovialledd med en relativt grunn leddskål, kjent som cavitas glenoidalis. Stabiliteten og integriteten til leddet avhenger i hovedsak av musklene og ligamentene som omgir det. Labrum glenoidale, en ring av fiberbrusk, omgir og utdyper cavitas glenoidalis med omtrent 50 %, noe som gir økt stabilitet til leddet.² ³
Rotatorcuffens rolle og skulderens biomekanikk

Skulderens stabilitet er i stor grad avhengig av de periartikulære musklene, som har sitt utspring fra scapula og feste på caput humeri. Disse musklene utgjør den såkalte rotatorcuffen, som inkluderer m. supraspinatus, m. infraspinatus, m. subscapularis og m. teres minor. En annen viktig anatomisk struktur er spina scapulae, en benete rygg på scapulas dorsalside, som fungerer som feste for m. trapezius og m. deltoideus. Spina scapulae blir bredere lateralt og former akromion, en struktur som spiller en sentral rolle i skulderens biomekanikk.
Området mellom akromion og caput humeri kalles det subakromiale rommet. Dette rommet inneholder senene til rotatorcuffen og bursa subacromialis (også kalt bursa subdeltoidea), som fungerer som en beskyttende pute for å redusere friksjon under bevegelse. Andre viktige strukturer inkluderer tuberculum minus og tuberculum majus, som er adskilt av sulcus intertubercularis. I denne gropen løper senen til caput longum m. biceps brachii, som fortsetter inn i leddet og har sitt feste på den øvre kanten av cavitas glenoidalis via labrum glenoidale.
Pasienthistorie

En grundig gjennomgang av pasientens medisinske historie er avgjørende. Dette kan bidra til å utelukke røde flagg og legge et godt grunnlag for skulderundersøkelsen. Viktige aspekter å inkludere:
Historie om den nåværende tilstanden
Hvor lenge har plagene vart?
Hvordan oppsto symptomene, og var det en utløsende hendelse eller traume?
Smertedistribusjon og alvorlighet
Påvirker smerten søvn?
Kan pasienten ligge på den affiserte siden?
I hvilken grad hindrer smerten daglige aktiviteter hjemme og på jobb?
Selvomsorg og tidligere behandlinger
Hva har pasienten forsøkt selv, og hvilke behandlinger har blitt utført tidligere?
Hvordan var forløpet og resultatet av tidligere behandlinger?
Forhold til arbeid og fritid
Er det en sammenheng mellom symptomene og pasientens arbeidssituasjon?
Påvirker symptomene sportslige eller rekreasjonelle aktiviteter?
Lokaliserte symptomer
Hvor er smerten lokalisert, og er det utstråling til armen?
Hvilke aktiviteter forverrer symptomene, for eksempel arbeid over hodet eller løfting?
Opplever pasienten en smertefull begrensning i bevegelser i én eller flere retninger?
Føler pasienten en følelse av instabilitet?
Er det tilleggssymptomer i nakken?
Spørsmål for å avdekke mulige patologier
For å avklare den mulige årsaken til plagene, kan følgende spørsmål være nyttige:
Endres symptomene ved bevegelse av nakken?
Føler du noen gang ustabilitet når du beveger armen?
Forverres smerten når du utfører aktiviteter med armene over hodet?
Er det vanskelig å bevege armen i det hele tatt?
Føles armene tyngre når du utfører aktiviteter med armene over hodet?
En nøye gjennomgang av pasientens anamnese og historikk gir verdifull innsikt som kan bidra til å veilede både den fysiske undersøkelsen og den påfølgende behandlingsstrategien.
Skademekanisme
For å forstå og diagnostisere skulderskader er det avgjørende å kartlegge skademekanismen, med særlig fokus på tre faktorer ved skadetidspunktet: anatomisk sted, armens posisjon og pasientens subjektive opplevelser.
Anatomisk sted: Det er viktig å få en presis beskrivelse av hvor smerten eller skaden er lokalisert. Dette kan gi indikasjoner på hvilke strukturer som er påvirket, for eksempel om det er muskler, sener, leddbånd eller ben som er skadet.
Armposisjon ved skadetidspunktet: Kunnskap om armens posisjon under skaden kan gi verdifull informasjon om hvilke strukturer som kan være skadet. For eksempel øker risikoen for fremre skulderluksasjon dersom armen er i abduksjon og utadrotasjon under et fall eller traume.
Subjektive opplevelser: Pasientens beskrivelse av hva de følte eller hørte under skaden kan gi viktige ledetråder. Lyder som "knepp" eller "knekk" kan tyde på brudd eller ligamentskade, mens en følelse av at noe "gikk ut av ledd" kan indikere en luksasjon eller subluksasjon.
Vanlige skademekanismer for skulderen
Fall på utstrakt arm: Dette er en vanlig årsak til skulderskader, spesielt hos eldre. Slike fall kan føre til frakturer, luksasjoner eller rotatorcuff-skader.
Direkte slag mot skulderen: Kan resultere i akromioklavikulære (AC) leddskader eller kontusjoner.
Overbelastning: Gjentatte bevegelser over skulderhøyde, som i svømming eller kasting, kan føre til overbelastningsskader som tendinopatier eller impingement-syndrom.
Plutselige rykk eller drag: For eksempel ved å holde fast i noe under et fall, kan føre til skulderluksasjon eller muskel-/seneruptur.
Betydningen av skademekanisme i klinisk vurdering
En grundig forståelse av skademekanismen hjelper klinikeren med å:
Målrette undersøkelsen: Fokusere på spesifikke strukturer som sannsynligvis er skadet basert på skademekanismen.
Planlegge bildediagnostikk: Velge riktig modalitet (røntgen, MR, ultralyd) avhengig av mistenkt skade.
Utforme behandlingsplan: Bestemme passende konservativ eller kirurgisk behandling basert på skadens natur og alvorlighetsgrad.
Forutsi prognose: Gi pasienten informasjon om forventet helingsprosess og rehabiliteringstid.
Ved å nøye kartlegge skademekanismen kan helsepersonell forbedre diagnostisk
nøyaktighet og optimalisere behandlingsutfallet for pasienter med skulderskader.
Fysisk Undersøkelse

Screening av Cervicalcolumna
Cervicalcolumna kan ofte referere smerte til skulder- eller scapularegionen, noe som kan komplisere diagnosen av skulderplager. Derfor er det avgjørende å gjennomføre en grundig screening av cervicalcolumna som en del av den kliniske vurderingen. En slik vurdering kan avdekke om plagene faktisk stammer fra nakken, og ikke primært fra skulderen, eller om begge regionene bidrar til pasientens symptombilde.
Viktigheten av å vurdere nakken
Smerte fra cervicalcolumna kan presenteres på flere måter, blant annet:
Referred smerte: Smerte som stammer fra strukturer i nakken, men som oppleves i skulderregionen.
Radikulopati: Nerveirritasjon eller kompresjon, ofte på grunn av prolaps eller degenerative forandringer i cervicalcolumna, som kan gi smerter og/eller nummenhet nedover armen.
Myofascial smerte: Triggerpunkter i nakken kan føre til smerteutstråling til skulder og øvre rygg.
Undersøkelse av cervicalcolumna

Under screeningen av nakken bør følgende aspekter vurderes:
Bevegelsesutslag (ROM)
Test aktiv og passiv bevegelse av nakken i alle retninger: fleksjon, ekstensjon, lateral fleksjon og rotasjon.
Noter om bevegelse i nakken utløser eller forverrer pasientens skuldersmerter.
Nevrologisk vurdering
Utfør en grundig nevrologisk undersøkelse av overekstremitetene, inkludert styrke, sensibilitet og reflekser, for å avdekke tegn på radikulopati.
Test spurlings test: Cervical ekstensjon, lateral fleksjon og aksial kompresjon for å vurdere nerveirritasjon.
Palpasjon
Undersøk muskulaturen i nakken og øvre rygg for ømhet eller triggerpunkter som kan bidra til pasientens symptomer.
Provokasjonstester
Utfør tester som distraksjonstest, som kan lindre smerter relatert til cervical radikulopati og dermed bekrefte nakkens bidrag.
Differensialdiagnostikk
Avklar om smertene er relatert til systemiske tilstander som kan involvere både nakken og skulderen, for eksempel revmatiske lidelser.
Klinisk vurdering
Hvis smerter i skulderområdet endres eller utløses av bevegelser eller tester relatert til cervicalcolumna, bør behandlingen rettes mot nakken før man går videre med spesifikk skulderbehandling. En nøye vurdering av cervicalcolumna kan også forhindre feilaktig diagnostisering av skulderpatologier og unødvendige intervensjoner.
Objektiv Undersøkelse
Observasjon
Observasjon er en kritisk del av den fysiske skulderundersøkelsen, og prinsippet om symmetri står sentralt i denne fasen. Form, posisjon og funksjon til begge skuldrene skal sammenlignes for å identifisere eventuelle avvik som kan indikere underliggende patologi.
Viktige elementer å observere

Skuldersymmetri
Form og posisjon: Vurder høyden på skuldrene og konturen av muskulaturen.
Dominant skulder: Hos mange pasienter kan den dominante skulderen være noe lavere og større på grunn av økt muskelmasse. Dette er en normal variasjon.
Asymmetrier: En skulder som sitter markant høyere eller lavere kan indikere muskelspenninger, leddskade eller deformiteter.
Scapulas posisjon og bevegelse
Observer scapula i hvile og under bevegelse.
Winging: En scapula som stikker ut (winging scapula) kan tyde på svakhet i m. serratus anterior eller en skade på n. thoracicus longus.
Dyskinesi: Unormal bevegelse av scapula under skulderaktivitet kan indikere muskelsvakhet, instabilitet eller kompensasjonsmønstre.
Holdning
Vurder pasientens generelle holdning, inkludert hodets og skuldrenes posisjon.
Fremoverlente skuldre kan være forbundet med stramhet i pectoralmuskulaturen eller svakhet i øvre ryggmuskulatur.
Økt kyfose eller lordose kan også påvirke skulderens biomekanikk.
Hevelser eller skader
Undersøk området for synlige hevelser, hematomer, arr eller misfarging som kan indikere nylige skader eller underliggende inflammasjon.
Palpable deformiteter, som en fremtredende clavicula eller akromion, kan indikere luksasjoner eller frakturer.
Muskelatrofi
Vurder muskler rundt skulderen, spesielt deltoideus og rotatorcuff-musklene, for tegn på atrofi.
Muskelatrofi kan være et resultat av inaktivitet, nervekompresjon eller langvarig skade.
Dynamisk observasjon
I tillegg til statiske observasjoner kan dynamisk vurdering av skuldrene gi verdifull informasjon:
Be pasienten utføre funksjonelle bevegelser som å løfte armene over hodet eller rotere armene.
Observer hvordan scapula og skulderledd beveger seg sammen.
Noter eventuelle bevegelsesbegrensninger, smerte eller kompensasjoner.
Klinisk betydning
Observasjon gir innsikt i pasientens muskel-skjelettstatus og gir viktige ledetråder for videre undersøkelse. Ved å fokusere på asymmetrier, unormale bevegelsesmønstre og synlige skader, kan klinikeren raskt avdekke potensielle patologier og planlegge målrettede tester for å bekrefte eller utelukke diagnoser.
Palpasjon


Palpasjon av skulderregionen kan gi fysioterapeuten verdifull informasjon om tilstanden til vevet og de underliggende strukturene. Palpasjon kan brukes til å vurdere følgende:
Hevelse: Kan indikere væskeansamling (effusjon), tumor, nodul eller benforandringer.
Overflatetemperatur og tekstur: En varm, spent overflate kan tyde på infeksjon, betennelse (synovitt), nylig traume eller tumor.
Smerte og ømhet: Palpasjon kan fremprovosere smerte som hjelper til med å lokalisere den patologiske strukturen.
Asymmetri og sensoriske forskjeller: Differensiering mellom lokal og referert smerte eller endret følelse.
Krepitasjoner ved bevegelse: Kan oppstå ved tilstander som artrose, tendinopati eller fraktur.
Nøkkelelementer for palpasjon

Under en grundig palpasjon av skulderen bør fysioterapeuten fokusere på følgende strukturer:
Akromioklavikularleddet (AC-leddet)
Palpasjon for smerte eller hevelse som kan indikere artrose eller ligamentskade.
Sternoklavikularleddet (SC-leddet)
Vurder for ømhet, asymmetri eller deformitet.
Rotatorcuff-musklenes innfestninger
Ømhet ved innfestningen av m. supraspinatus, m. infraspinatus og m. subscapularis kan indikere tendinopati eller ruptur.
Lang hode av biceps-senen
Palper langs sulcus intertubercularis for smerte eller fortykkelse som kan indikere tendinitt eller subluksasjon av senen.
Hudens tilstand
Observer overflatens temperatur, tekstur og eventuelle synlige eller følbare forandringer.
Nevrologisk Undersøkelse
En omfattende nevrologisk vurdering er viktig hos pasienter med skuldersmerter kombinert med nevrologiske symptomer som nummenhet eller prikking. Denne undersøkelsen kan bidra til å avdekke eller utelukke nervepåvirkning.
Myotomer

Test av spesifikke muskler for å vurdere nervefunksjon og muskelsvakhet:
C4: Skulderheving/skuldertrekk.
C5: Skulderabduksjon.
C6: Albuefleksjon og håndleddsekstensjon.
C7: Albueekstensjon og håndleddsfleksjon.
C8: Tommelabduksjon/-ekstensjon.
T1: Fingerabduksjon.
Dermatomkartlegging

Undersøk sensoriske områder for å avdekke tap eller endring i følelse:
C4: Toppen av skuldrene.
C5: Laterale del av deltoidområdet.
C6: Tuppen av tommelen.
C7: Distale del av langfingeren.
C8: Distale del av lillefingeren.
T1: Mediale underarm.
Patologiske Reflekser
Testing av reflekser kan indikere sentralnervøse problemer:
Hoffmanns refleks: Tegn på hyperrefleksi og sentralnervøs påvirkning.
Invertert supinatorrefleks: Kan indikere spinal skade.
Dype Senereflekser
Evaluering av dype senereflekser for å lokalisere nervepåvirkning:
Biceps brachii: C5-rot.
Brachioradialis: C6-rot.
Triceps: C7-rot.
Klinisk Relevans
Kombinasjonen av palpasjon og nevrologisk vurdering gir en grundig forståelse av skulderens tilstand. Palpasjonen hjelper med å lokalisere anatomiske problemer, mens den nevrologiske undersøkelsen identifiserer eventuelle nerveskader eller -påvirkninger. Dette er avgjørende for å sikre en nøyaktig diagnose og en effektiv behandlingsplan.
Bevegelsestesting

Pasienten utfører aktive bevegelser i alle funksjonelle plan for skulderen, inkludert fleksjon, ekstensjon, abduksjon, adduksjon, samt intern og ekstern rotasjon. Målingen av bevegelsesutslag (ROM) kan estimeres visuelt eller måles nøyaktig med et goniometer. Bevegelsene sammenlignes mellom den affiserte og ikke-affiserte skulderen, samt med normale forventede verdier.
Aktivt bevegelsesutslag (ROM)
Tabellen nedenfor viser normale verdier for aktive skulderbevegelser:
Bevegelse | Normalt ROM |
Elevasjon gjennom abduksjon | 170°-180° |
Elevasjon gjennom fleksjon fremover | 160°-180° |
Elevasjon i scapulas plan | 170°-180° |
Ekstern rotasjon (lateral) | 80°-90° |
Intern rotasjon (medial) | 60°-100° |
Ekstensjon | 50°-60° |
Adduksjon | 50°-75° |
Horisontal adduksjon/abduksjon | 130° |
Sirkumduksjon | 200° |
Skapulær protraksjon | Ikke standardisert |
Skapulær retraksjon | Ikke standardisert |
Kombinerte og repetisjonsbevegelser

For videre evaluering kan følgende tester vurderes:
Kombinerte bevegelser: Samtidige rotasjoner og elevasjoner for å evaluere dynamisk stabilitet.
Repetisjonsbevegelser: Utføres for å vurdere utholdenhet og se etter smerte eller tretthet.
Vedvarende posisjoner: Test for smerteutvikling i spesifikke statiske stillinger.
Dysfunksjon og begrensede bevegelser
Hvis bevegelser er begrenset, kan det gi verdifulle indikasjoner om den underliggende patologien. Tabellen nedenfor oppsummerer mulige årsaker:
Begrensningstype | Mulige diagnoser |
Smerte | Tendinopati, impingement, forstuing/strekk, labrumskade |
Mekanisk blokkering | Labrumskade, frossen skulder |
Nattesmerte (liggende på affisert skulder) | Rotatorcuff-patologi, fremre skulderinstabilitet, AC-leddskade, neoplasme |
Klikking eller klunking | Labrumskade, ustabil skulder (fremre eller multidireksjonell instabilitet) |
Stivhet eller instabilitet | Frossen skulder, fremre eller multidireksjonell instabilitet |
Klinisk betydning
Ved å sammenligne pasientens aktive bevegelsesutslag med normale verdier og identifisere hvilke bevegelser som er smertefulle eller begrensede, kan terapeuten bedre isolere problemet og planlegge videre diagnostikk og behandling.

Passivt Bevegelsesutslag (Passive ROM)
Passivt bevegelsesutslag inkluderer de samme bevegelsene som i aktiv ROM, men utføres av terapeuten for å vurdere pasientens leddmobilitet uten muskelaktivering. Overtrykk kan brukes for å stresse leddet ytterligere.
Bevegelse | Normalt Passivt ROM | Kommentar |
Elevasjon gjennom abduksjon | 170°-180° | Vurder endefølelse og smerte ved maksimal ROM. |
Elevasjon gjennom fleksjon fremover | 160°-180° | Overtrykk kan brukes for å avsløre skjulte restriksjoner. |
Ekstern rotasjon (lateral) | 80°-90° | Ofte begrenset ved kapsulær stramhet. |
Intern rotasjon (medial) | 60°-100° | Viktig for funksjonelle aktiviteter som hånd bak rygg. |
Ekstensjon | 50°-60° | Noter eventuelle ubehag eller stivhet. |
Adduksjon | 50°-75° | Kan være smertefullt ved AC-leddskade. |
Muskeltesting
Muskel Lengde
Evaluering av musklers fleksibilitet kan gi innsikt i strukturer som bidrar til pasientens symptomer. Tabellen viser relevante muskler for skulderområdet:
Muskel | Kommentar |
Latissimus dorsi | Forkortelse kan begrense skulderfleksjon og abduksjon. |
Pectoralis major/minor | Forkortelse kan føre til fremoverlente skuldre. |
Levator scapulae | Stramhet kan bidra til scapular asymmetri. |
Øvre trapezius | Kan være overaktiv ved kompensasjon. |
Scalenes (ant./mid./post.) | Viktig ved utstrålende smerter eller nakkespasmer. |
Muskelstyrke
Resistiv testing brukes til å vurdere styrke og stabilitet i skuldermuskulaturen:
Bevegelse | Målmuskler | Kommentar |
Skulderfleksjon | M. deltoideus (anterior), m. coracobrachialis | Testes mot motstand for svakhet eller smerte. |
Skulderekstensjon | M. latissimus dorsi, m. teres major | Tester skulderens bakre stabilitet. |
Skulderabduksjon | M. supraspinatus, m. deltoideus (midtre) | Typisk smerte ved rotatorcuffskade. |
Horisontal abduksjon | M. deltoideus (posterior) | Tester bakre stabilitet. |
Horisontal adduksjon | M. pectoralis major | Kan indikere brudd ved smerte. |
Intern rotasjon | M. subscapularis | Viktig for funksjonell styrke. |
Ekstern rotasjon | M. infraspinatus, m. teres minor | Ofte svak ved rotatorcuffskader. |
Resistiv testing av scapulære stabilisatormuskler inkluderer:
Øvre, midtre og nedre trapezius
M. serratus anterior
M. rhomboideus
M. levator scapulae
Leddmobilitet
Vurdering av leddmobilitet kan identifisere hypomobilitet og reproduksjon av symptomer. Tabellen nedenfor viser de viktigste skulderrelaterte leddene og deres bevegelser:
Ledd | Bevegelse | Kommentar |
Glenohumeralleddet | Anterior, posterior, inferior, distraksjon | Hypomobilitet kan indikere kapsulære restriksjoner. |
Akromioklavikularleddet | Anterior, posterior | Smerte kan indikere AC-leddskade. |
Sternoklavikularleddet | Anterior, posterior, superior, inferior | Viktig for skulderens totale mobilitet. |
Scapulothorakalt | Elevasjon, depresjon, oppad-/nedadrotering, protraksjon/retraksjon | Viktig for scapulas funksjonelle rolle. |
Klinisk Relevans
Ved å kombinere tester for passivt bevegelsesutslag, muskelstyrke, fleksibilitet og leddmobilitet kan klinikeren bedre forstå årsakene til skulderplager og utvikle en målrettet behandlingsplan.
Her er en strukturert og utdypet versjon av teksten med oversikt over spesialtester, utfallsmål og spesielle spørsmål organisert for å tydeliggjøre innholdet:
Spesialtester for Skulderpatologier
Flere spesialtester brukes for å diagnostisere spesifikke skuldertilstander. Nedenfor er en oversikt over vanlige patologier og deres tilhørende tester:
Patologi | Relevante Spesialtester |
Subakromiale skuldersmerter | Hawkins-Kennedy, Neer’s test, Painful Arc test¹⁵¹⁶¹⁷ |
Biceps tendinopati | Speed’s test, Yergason’s test¹⁸¹⁹ |
Labrumskader (SLAP/Bankart-lesjoner) | O’Brien’s test, Crank test, Biceps Load test²⁰²¹²² |
Løshet/instabilitet | Apprehension test, Relocation test, Sulcus sign²³²⁴²⁵ |
Disse testene kan hjelpe terapeuten med å identifisere strukturelle skader og spesifikke funksjonelle problemer som bidrar til skuldersmerter.
Utfallsmål for Skuldervurdering
Bruk av standardiserte utfallsmål bidrar til å evaluere pasientens funksjonelle status og måle fremgang under behandlingen. Vanlige måleinstrumenter inkluderer:
Utfallsmål | Beskrivelse |
Shoulder Pain and Disability Index (SPADI) | Måler smerte og funksjonsbegrensning relatert til skulderen. |
Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH) | Vurderer funksjon i overekstremitetene, inkludert skulder, arm og hånd. |
Constant-Murley Shoulder Outcome Score (CMS) | Evaluerer smerte, funksjon, styrke og bevegelsesutslag. |
University of Pennsylvania Shoulder Score (U-Penn) | Måler smerte, funksjon og tilfredshet relatert til skulderplager. |
Visuell analog skala (VAS) | En enkel og rask metode for å vurdere smerteintensitet. |
Pasientspesifikk funksjonsskala (PSFS) | Lar pasienten rangere viktigheten av funksjonelle aktiviteter relatert til deres daglige liv. |
Disse verktøyene kan brukes både ved første vurdering og som en del av oppfølgingsprosedyrer for å måle behandlingseffekt.
Spesielle Spørsmål (Red og Yellow Flags)
Ved vurdering av pasienter med skuldersmerter, bør klinikeren stille spesifikke spørsmål for å identifisere potensielle røde eller gule flagg. En grundig sykehistorie og bruk av medisinske screeningsskjemaer er avgjørende. Tabellen nedenfor oppsummerer vanlige røde flagg:
Røde flagg | Indikasjoner |
Systemisk sykdom | Feber, vekttap, nattsvette (kan indikere infeksjon eller malignitet). |
Unrelaterte nevrologiske symptomer | Nummenhet, svakhet eller prikking som ikke stemmer overens med skulderens dermatomer. |
Konstante eller nattlige smerter | Kan indikere rotatorcuff-tendinopati, AC-leddskade, eller alvorlige tilstander som neoplasme. |
Tidligere kreftsykdom | Skuldersmerter hos pasienter med kjent krefthistorikk kan indikere metastaser. |
Vaskulære symptomer | Pulsendringer, cyanose eller hevelse som kan tyde på vaskulære problemer eller thoracic outlet syndrome. |
I tillegg bør gule flagg, som psykosociale faktorer, også vurderes for å forstå hvordan pasienten håndterer smerte og funksjonsbegrensninger.
Røde Flag
Røde flagg er tegn og symptomer som varsler fysioterapeuten om mulig tilstedeværelse av alvorlige, ikke-muskulære tilstander som kan være livstruende. Dette inkluderer frakturer, infeksjoner, svulster og inflammatoriske revmatiske tilstander. Eksempler inkluderer:
Tilstand | Beskrivelse |
Polymyalgia rheumatica | Presenterer seg ofte som bilateral skuldersmerte og svakhet. Pasienter bør vurderes for temporal arteritt. |
Akutt kompartmentsyndrom | Skyldes betydelig hevelse etter skade eller for stram bandasje/gips. Smerten er uforholdsmessig intens. En kirurgisk nødsituasjon. |
Åpne frakturer | Frakturer med åpne sår som krever øyeblikkelig behandling for å forhindre infeksjoner. |
Frakturer med nerve/kar-kompromiss | Kan føre til funksjonstap og krever akutt intervensjon. |
Hud- og leddinfeksjoner | Tegn som rødhet, varme og hevelse krever rask evaluering for mulig septisk artritt. |
Neoplasme | Tumorer som kan føre til smerte eller strukturelle endringer i skulderen. |
Hjertesykdom | Venstre skuldersmerte kan være referert smerte fra hjerteinfarkt. Opptrer hos 68,7 % av pasienter med akutt infarkt. |
Gule Flag
Gule flagg er psykosociale faktorer som kan påvirke smerteopplevelse og rehabilitering. Disse bør vurderes for å sikre at pasientens behandling er helhetlig.
Vurderingsverktøy | Formål |
Fear Avoidance Belief Questionnaire (FABQ) | Måler frykt for bevegelse og unngåelsesatferd knyttet til smerte. |
Beck Depression Inventory (BDI) | Screening for depresjon som kan påvirke rehabilitering. |
Depression Anxiety Screening Scale (DASS) | Brukes til å evaluere depresjon og angstnivåer. |
Pain Catastrophizing Scale | Hjelper med å identifisere pasienter som overdriver smerte og symptomer. |
Frakturer
Frakturer i skulderområdet oppstår ofte etter traumer, som fall på utstrakt arm (FOOSH-skader). Vanlige frakturer inkluderer:
Frakturtype | Beskrivelse |
Humerusfrakturer | Kan involvere proksimal humerus og påvirke skulderfunksjon. |
Claviculafrakturer | 80 % forekommer i midtre tredjedel; distal (10–15 %) og medial (3–5 %) er mindre vanlig. |
Behandling av claviculafrakturer | - Ikke-dislokerte: Konservativ behandling kan forsøkes. - Dislokerte: Ofte kirurgisk behandling. |
Diagnostisk Bildediagnostikk
Radiografi er nyttig for å identifisere ben- og bløtvevsforandringer i skulderområdet. Vanlige radiografiske projeksjoner inkluderer:
Projeksjon | Formål |
Supraspinatus Outlet View | For å evaluere subakromiale sporer og impingement. |
Scapular Y-View | Visualisering av scapulaens plassering og humeralhode ved luksasjoner. |
Axillary View | Nyttig for å evaluere glenohumeralleddet ved luksasjoner eller frakturer. |
Anteroposterior (AP) View | Identifiserer slitasjeforandringer som artrose eller forkalkning. |
Kliniske Bilder
Pasienter med skulderpatologi kan presentere seg med karakteristiske symptomer. Tabellen nedenfor oppsummerer vanlige presentasjoner:
Patologi | Typiske symptomer |
Glenohumeral instabilitet | Følelse av "løshet" eller ustabilitet, særlig i abduksjon og utadrotasjon. |
Adhesiv kapsulitt | Intens global smerte i tidlig fase med gradvis tap av bevegelighet. |
Rotatorcuff eller subakromiale problemer | Følelse av svakhet, tyngde eller smerte, ofte forverret ved overarmsaktivitet. |
Skulderartrose | Progredierende, aktivitetsrelatert smerte, ofte lokalisert dypt i leddet eller posteriort. |
Hjertesykdom (MI) | Venstre skuldersmerte som kan oppstå uten andre symptomer på iskemisk hjertesykdom. |
Kilder:
1. Ristori, D., Miele, S., Rossettini, G., Monaldi, E., Arceri, D., & Testa, M. (2018). Towards an integrated clinical framework for patients with shoulder pain. Archives of Physiotherapy, 8(1), 1–1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5975572/
2. Hess, S. A. (2000). Functional stability of the glenohumeral joint. Manual Therapy, 5, 63–71.
3. Tillman, B., & Petersen, W. (2001). Clinical anatomy. In Wulker, N., Mansat, M., & Fu, F. (Eds.), Shoulder surgery: An illustrated textbook. Martin Dunitz.
4. Flynn, T., et al. (2008). Users’ guide to the musculoskeletal examination: Fundamentals for the evidence-based clinician. Evidence in Motion.
5. AFP. (2012). Initial assessment of the injured shoulder. Australian Family Physician, 41(4), 217–220. https://www.racgp.org.au/afp/2012/april/initial-assessment-of-the-injured-shoulder/
6. Hislop, H. J., & Montgomery, J. (2007). Daniels and Worthingham's muscle testing: Techniques of manual examination (8th ed.). Saunders.
7. Magee, D. J. (2014). Orthopedic physical assessment-E-Book. Elsevier Health Sciences.
8. Calis, M., et al. (2000). Diagnostic values of clinical diagnostic tests in subacromial impingement syndrome. Annals of the Rheumatic Diseases, 59, 44–47.
9. Murphy, D., & Hurwitz, R. (2007). A theoretical model for the development of a diagnosis-based clinical decision rule for the management of patients with spinal pain. Archives of Physiotherapy, 8(1), 75.
10. Song, L., Yan, H. B., Yang, J. G., Sun, Y. H., & Hu, D. Y. (2010). Impact of patients' symptom interpretation on care-seeking behaviors of patients with acute myocardial infarction. Chinese Medical Journal, 123(14), 1840–1845.
11. Flynn, T., et al. (2008). Users’ guide to the musculoskeletal examination: Fundamentals for the evidence-based clinician. Evidence in Motion.
12. Rutkow, I. M. (1978). Rupture of the spleen in infectious mononucleosis: A critical review. Archives of Surgery, 113(6), 718–720.
13. Tamura, M., Hoda, M. A., & Klepetko, W. (2009). Current treatment paradigms of superior sulcus tumors. European Journal of Cardiothoracic Surgery, 36(4), 747–753.
14. Strauss, E., Flanagin, B. A., Mitchell, M. T., Thistlethwaite, W. A., & Alverdy, J. C. (2010). Usefulness of liver biopsy in chronic hepatitis C. Annals of Hepatology, 9(Suppl), 39–42.
15. Diagnosis and treatment of atypical presentations of hiatal hernia following bariatric surgery. (2010). Obesity Surgery, 20(3), 386–392.
16. McKee, M. D. (2010). Clavicle fractures in 2010: Sling/swathe or open reduction and internal fixation? Orthopedic Clinics of North America, 41(2), 225–231.
17. Altamimi, S. A., & McKee, M. D. (2008). Nonoperative treatment compared with plate fixation of displaced midshaft clavicular fractures. Journal of Bone and Joint Surgery, 90(Suppl 2 Pt 1), 1–8.
18. Osman, A., et al. (2000). The Pain Catastrophizing Scale: Further psychometric evaluation with adult samples. Journal of Behavioral Medicine, 23(4), 351–365.
19. Myklebust, G., & Engebretsen, L. (2009). Skulderskader: epidemiologi og behandling. Tidsskrift for Den norske legeforening, 129(3), 236–240.
20. Helsedirektoratet. (2020). Muskel- og skjelettlidelser i Norge: Omfang og kostnader.
21. Helsebiblioteket.no. (2021). Skuldersmerter: Veiledning for fysioterapeuter og allmennleger.
22. Calis, M., et al. (2000). Diagnostic values of clinical diagnostic tests in subacromial impingement syndrome. Annals of the Rheumatic Diseases, 59, 44–47.
23. Murphy, D., & Hurwitz, R. (2007). A theoretical model for the development of a diagnosis-based clinical decision rule for the management of patients with spinal pain. Archives of Physiotherapy, 8(1), 75.